Gemiddeld MKB bedrijf vaak problemen met slecht betalende debiteuren

      Comments Off on Gemiddeld MKB bedrijf vaak problemen met slecht betalende debiteuren

Bij een gemiddeld MKB bedrijf is er een afdeling die de administratie verzorgt. De administratie zorgt ervoor dat alle facturen op tijd verzonden worden naar de klanten. Daarnaast worden de uitstaande betalingen voldaan. Vaak hebben bedrijven in het MKB problemen met klanten die niet op tijd de facturen voldoen.

zaken doen

 

Er wordt bijvoorbeeld door klanten vergeten om te betalen of er is gewoon geen geld om te betalen. Dit is, zoals u wellicht kunt voorstellen, een groot probleem voor het MKB. Dit is natuurlijk een vicieuze cirkel. Want als het bedrijf te laat betaald krijgt, kunnen leveranciers ook pas later betaald worden. Maar ook bij uitstaande leningen kan worden overwogen om geleend geld terugvorderen bijvoorbeeld aan een werknemer. Je kunt wel onbeperkt bellen met de debiteur, maar daar komt niet vaak veel van terecht.

Personeel mogelijk ook te laat betaald

Ook kunnen er problemen ontstaan met het betalen van personeel. Wanneer er namelijk niet op tijd betaald wordt, kan personeel ook niet tijdig betaald worden. Dit moet natuurlijk voorkomen worden. Er zijn eigenlijk 2 type bedrijven. Ten eerste zijn er bedrijven die voornamelijk met consumenten te maken hebben. Daarnaast zijn er bedrijven die voornamelijk met andere bedrijven zaken doen. Alhoewel er vaak in de eerste groep meer problemen zijn met betalingen, is ook de tweede groep niet altijd punctueel met het doen van de betalingen. Een eerste stap die gedaan wordt bij een openstaande factuur is vaak om contact op te nemen met een debiteur. Dit kan per telefoon of via de e-mail. Deze taak is vaak voor de werknemers van de administratie. Uiteraard komen deze werkzaamheden bovenop de reguliere taken. Extra tijd dus en dat kost het bedrijf dus ook extra geld.

Een pre incasso traject

Uiteraard is er altijd de mogelijkheid om een incassobureau in te schakelen op het moment dat betalingen open blijven staan. Veel partijen kiezen hier dan ook voor. Er is echter ook nog zoiets als de pre incasso. Dit is een traject wat wordt doorlopen waarop eigenlijk een aanmaning (een soort laatste herinnering) wordt verzonden aan de klant. Dit kan het bedrijf natuurlijk ook zelf doen, maar als dit vanuit het incassobureau gedaan wordt dit op het briefpapier van het bureau gedaan. De klant hoeft niet direct de bijkomende extra kosten voor een volledige incasso te voldoen, maar slechts een kleine bijdrage voor de extra administratiekosten. Dit maakt vaak een indruk op de klant en kan bijdragen aan een snellere betaling van de openstaande facturen.